| FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Rejestracja | Zaloguj |
Lepsza strona miasta - www.czeladz.org.pl | Portal Zagłębia Dąbrowskiego - www.zaglebie.info

Poprzedni temat «» Następny temat
Plany zagospodarowania
Autor Wiadomość
Robert Zach 

Grupy: RedakcjaCSRM

Wysłany: 21 Październik 2009, 15:24   

Trzeba było wejść na mapę http://www.czeladz.pl/informator/mapa.php i pokazać paluchem.
No i jak się skończyło?

virgo 

Grupy: CSRM
Wysłany: 21 Październik 2009, 15:27   

Haha a co to kogo interesuje że urzędnik w urzędzie nie jest z Czeladzi ? Może sobie być nawet z Gdańska ale do jego obowiązków należy orientować się w sprawach w których mieszkańcy do niego przychodzą.

kariwaldi 
Nowy w mieście

Wysłany: 21 Październik 2009, 18:40   

Robert Zach napisał/a:
pllo napisał/a:
Mam nadzieję że nie wymagają odrolnienia.

Postaram się dowiedzieć się w tej kwestii.

Mamy coś takiego jak ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych. Jej nowelizacja z końca tamtego roku z dniem 01.01.2009r nastąpiło "odrolnienie" tj. wyłączenie z produkcji rolniczej z mocy prawa wszystkich gruntów rolnych leżących w granicach miast .

Jak dobrze pamiętam, wystarczy pozwolenie na budowę (bądź też i decyzja o warunkach zabudowy) wszystko zależy czy jest plan czy go nie ma, a jak jest to jaki.

przerabiałem to już u rodziców w krk i działa. jak to się mówi szybka piłka. Przyjazne Państwo :hyhy: :P

kariwaldi 
Nowy w mieście

Wysłany: 21 Październik 2009, 18:48   

Przemysław Szałański napisał/a:

Później byłem w wydziale geodezji, gdzie miły głos mi odpowiada, że nie mieszka w Czeladzi i nie wie gdzie jest ten plac.

nie gadaj, że jest geodezja w czeladzkim magistracie... >>>??? wydawało mi się, że to zadania powiatu. Jak i dobrze pamiętam, Kobieta moja tam jeździła ws. wypisów z ewidencji i mapek wszelkiego rodzaju.
Może urzędniczką się nie chciało albo Ciebie nie lubią, przecież wystarczyło sprawdzić na jakieś mapie gdzie znajduje sie działka i sprawdzić co jest w planie. Może złożyć trzeba wniosek o wypis. Plany powinny być dostępne... więc może pewnie są gdzieś na stronie www.

Przemysław Szałański 
generał

Wysłany: 21 Październik 2009, 20:36   

To nie jest wydział geodezji w ujęciu ogólnym, ale inspektor do spraw geodezji działek gminnych w wydziale nieruchomości.

Sprawa dotyczyła działki gminnej, więc ten wydział był odpowiedni do załatwienia sprawy.

Jeśli chodzi o ogólną ewidencję gruntów to jest to zadanie powiatu.

To była specyficzna sprawa a wiem jak to wygląda w ujęciu prawnym i proceduralnym.
FdZD:.......... przemyslaw.szalanski@zaglebiedabrowskie.org

Osobowość kształtuje się nie przez piękne słowa lecz pracą i własnym wysiłkiem. Albert Einstein

Anarchista 
Nowy w mieście

Wysłany: 21 Październik 2009, 20:39   

czy Ty Przemysławi nie masz życia prywatnego ??? :przestraszony:

Przemysław Szałański 
generał

Wysłany: 21 Październik 2009, 20:52   

Z łatwością mi przychodzi pisanie na forum oraz zajmowanie się sprawami miasta. Z tego względu mam także sporo czasu na życie prywatne :)

Osobowość kształtuje się nie przez piękne słowa lecz pracą i własnym wysiłkiem. Albert Einstein

vipdamian 
Zainteresowany

Wysłany: 21 Październik 2009, 21:36   

Robert Zach napisał/a:
sztwiara napisał/a:
Jak ktoś jest ograniczony, to go nie nauczysz. Powinni na wszelki wypadek te spotkania organizować np. w Żydaczowie albo Auby. Żeby było bezpieczniej.

Na to jeszcze nie wpadli. :rotfl:
A najbezpieczniej było by w Ameryce południowej. :rotfl:

W moim mieście uruchomione jest radio internetowe z sesji Rady Miejskiej, dla osób które chciały by być obecne, ale niestety nie mogą. U nas takie spotkania są od godziny 14:30. To już troszkę lepsza godzina niż 13:00, ale nie dla wszystkich.

Zawsze iść - rozkaz, który mam we krwi
Małą wojnę w sobie mieć
Z każdym z was walczyć do utraty tchu.

Robert Zach 

Wysłany: 6 Listopad 2009, 07:47   

W wczoraj o godz. 13 odbyła się dyskusja publiczna n.t. plany zagospodarowania przestrzennego "Nowe Piaski".

Jak widać na spotkanie przybyła młodzież z SZ2, brawa dla pedagoga, który zainteresował tym młodzież lecz poza nimi i urzędnikami nikogo więcej nie było.
Widać godzina została trafnie wybrana.

Daniel_K 
Zainteresowany

Wysłany: 6 Listopad 2009, 11:34   

Robert Zach napisał/a:
Jak widać na spotkanie przybyła młodzież z SZ2

Jeszcze trochę PZPN też będzie zbierał dzieciaki ze szkoły aby zapełnić trybuny i zrobić sztuczny tłok :wstyd: Ciekawe czy dyskusja była bardzo burzliwa...

Przemysław Szałański 
generał

Wysłany: 6 Listopad 2009, 11:36   

Pewnie wybrali tylko uczniów z Piasków.

Robert Zach 

Wysłany: 6 Listopad 2009, 13:10   

Cytat:
Zgodnie z art. 17 ust. 10 ustawy z dnia 27 marca 2003r o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. z 2003r Nr 80, poz. 717 z późniejszymi zmianami) w okresie wyłożenia planu do publicznego wglądu, burmistrz organizuje dyskusję publiczną nad przyjętymi w projekcie planu rozwiązaniami.

5 listopada w siedzibie Urzędu Miasta Czeladź odbyła się dyskusja publiczna nad rozwiązaniami w projekcie planu miejscowego – „Nowe Piaski”.
Jest to obszar ograniczony ulicami: Nowopogońską, Wiejską, Wiosenną i granicą administracyjną z miastem Sosnowiec.
Kierownik Wydziału Rozwoju Miasta Pani Zofia Gajdzik przywitała zebranych: Burmistrza Miasta, projektanta planu Pana Dariusza Kosińskiego oraz młodzież Zespołu Szkół nr 2 w Czeladzi i zapoznała z tematyką spotkania. Następnie głos oddała projektantowi planu, który szczegółowo omówił ustalenia oraz rysunek planu.

Młodzież w dyskusji podniosła, by w planie miejscowym przeznaczyć tereny, w których można by zrealizować skatepark oraz place zabaw. Projekt planu wyjaśnił, że w rozumieniu prawa są to obiekty małej architektury i lokalizowanie takich obiektów zapisano terenach do tych celów przeznaczonych, oznaczonych jako: zieleń parkowa, usługi oświaty, zabudowa mieszkaniowa jedno i wielorodzinna.

źródło: www.czeladz.pl

Dobrze że chociaż te dzieciaki były bo niezły by był obciach. :kwasny:

virgo 

Wysłany: 6 Listopad 2009, 23:59   

czeladz.pl napisał/a:
Młodzież w dyskusji podniosła, by w planie miejscowym przeznaczyć tereny, w których można by zrealizować skatepark

A co, dzieciakom skateparku brakuje ? Ciekawe dlaczego, skoro skatepark na Piaskach jest, i to w dodatku kryty!

Robert Zach 

Wysłany: 7 Listopad 2009, 09:23   

No coś musieli napisać. ;)

Robert Zach 

Wysłany: 10 Listopad 2009, 14:42   

Cytat:
Urząd Miasta informuje o wyłożeniu do publicznego wglądu projektu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego miasta Czeladź - „Rojce”. Będzie on dostępny w UM Czeladź w pokoju nr 217 od 12 listopada do 10 grudnia 2009r.

Na podstawie art. 17 pkt. 10 ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. Nr 80, poz. 717 z późniejszymi zmianami), art. 39 ust. 1 pkt. 1, 2, 3, 4, 5 i art. 54 ust. 2, art. 55 ust. 1 ustawy z dnia 3 października 2008r o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko oraz uchwały nr XXXI/377/2008 Rady Miejskiej w Czeladzi z dnia 31 stycznia 2008r, zawiadamia się o wyłożeniu do publicznego wglądu oraz o możliwości zapoznania się z dokumentacją projektu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego miasta Czeladź – „Rojce” wraz z prognozą oddziaływania na środowisko.

Dostępny on będzie w dniach od 12 listopada 2009r do 10 grudnia 2009r. w siedzibie Urzędu Miejskiego w Czeladzi, ul. Katowicka 45, Czeladź pokój 217 w godzinach od 10.00 do 14.00

Dyskusja publiczna nad przyjętymi w projekcie planu miejscowego rozwiązaniami odbędzie się dnia 23 listopada 2009r o godz. 14.00 w siedzibie Urzędu Miejskiego w Czeladzi, ul. Katowicka 45, Czeladź pokój nr 215

Zgodnie z art. 18 ust. 1 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, każdy, kto kwestionuje ustalenia przyjęte w projekcie planu miejscowego, może wnieść uwagi.

Zgodnie z art. 39 ust. 1 ustawy o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko istnieje możliwość składania uwag i wniosków.

Uwagi należy składać na piśmie do Burmistrza Miasta Czeladź z podaniem imienia i nazwiska lub nazwy jednostki organizacyjnej i adresu, oznaczenia nieruchomości, której uwaga dotyczy, w nieprzekraczalnym terminie do dnia 24 grudnia 2009r.

Organem właściwym do rozpatrzenia uwag i wniosków jest Burmistrz Miasta Czeladź.

Projekt planu zagospodarowania "Rojce"

źródło: ww.czeladz.pl

W związku z godziną, odpowiednią do przeprowadzenia dyskusji publicznej, proponuję zaprosić przedszkolaki. Będą miały pewnie wiele do powiedzenia. CTV zrobi świetny materiał, będzie się czym chwalić.

virgo 

Wysłany: 11 Listopad 2009, 02:13   

Ja bym się przeszedł bo miałbym już nawet 3 pytania na poczekaniu do tego projektu planu zagospodarowania.
1) Teren zielony oznaczony jako 7Z i 8Z, o możliwość zamiany go na teren pod ewentualną działalność usługową aby nie zamykać drogi do ewentualnego przeniesienia tam targowiska (dyskusja w odpowiednim temacie na forum)
2) Co z bezkolizyjnym skrzyżowaniem przyszłej 1KDZ z 2KDGP, brak g ona planie.
3) Punkt widokowy na polach, co tam miałoby być.

Poszedłbym ale samemu mi się nie będzie chciało.

pllo 
mieszczuch

Wysłany: 11 Listopad 2009, 09:45   

kariwaldi napisał/a:

Mamy coś takiego jak ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych. Jej nowelizacja z końca tamtego roku z dniem 01.01.2009r nastąpiło "odrolnienie" tj. wyłączenie z produkcji rolniczej z mocy prawa wszystkich gruntów rolnych leżących w granicach miast .

Jak dobrze pamiętam, wystarczy pozwolenie na budowę (bądź też i decyzja o warunkach zabudowy) wszystko zależy czy jest plan czy go nie ma, a jak jest to jaki.:P

Świetnie. Powinien jaszcze zostać wprowadzony obligatoryjny termin uchwalenia w jednym terminie kompleksowego planu zagospodarowania przestrzennedo dla całości terenów miasta. Jeżeli taki nie powstanie o jego przeznaczeniu decyduje właściciel. Może to przerwie ten olewacki stosunek urzędów do spraw planowania przestrze3nnego. Jak można planować przestrzeń miasta przez 40 lat i w tych fragmentach miasta które w danej chwili są obiektem czyjegoś zainteresowania. To tak jakby baba na targu wystawiała na handel po 3 śliwki zaczynając od tych zgniłych. Czy to jest uczciwe?

pllo 
mieszczuch

Wysłany: 12 Listopad 2009, 08:57   

Chyba mam dar przewidywania przyszłości w aspekcie powyższego postu
Oświadczam że mic nie wiedziałem o kolejnym planie. Szkoda, że Czeladź ma w tym kierunku tak mało terenów. To świetne miejsce dla budownictwa mieszkaniowego. Dobrzxe że właśnie tu się go koncentruja. Pozostaje jeszcze sporządzenie planu terenów płd-zach które powinny byś typowo przemysłowymi

virgo 

Wysłany: 12 Listopad 2009, 13:18   

pllo napisał/a:
Chyba mam dar przewidywania przyszłości w aspekcie powyższego postu

To dwa dni już wisi na stronie ... :P

pllo 
mieszczuch

Wysłany: 12 Listopad 2009, 13:37   

Rzeczywiście jednak ja tego wcześniej nie widziałem co oczywiście, rzetelnie, jednoznacznie i w sposób nie podlegający udowadnianiu potwierdza fakt mojego jasnowidzenia.

Odpowiedz do tematu