Wysłany: 3 Listopad 2009, 10:59 Piknik Niepodległości 2009
Cytat:
11 listopada obchodzić będziemy 91 rocznicę odzyskania niepodległości, tego dnia na placu konstytucji wzorem lat poprzednich odbędą się uroczystości patriotyczne. Natomiast popołudniu zapraszamy mieszkańców miasta do uczczenia tego wyjątkowego święta Piknikiem Niepodległości.
Piknik Niepodległości odbędzie na placu przy ul. Miasta Auby od godziny 15.00.
Zagrają zespoły BlueSky oraz Dancing Queen w przebojach ABBY. Ni zabraknie także innych atrakcji.
Na zakończenie Pikniku zapraszamy na pokaz fajerwerków.
Chciałbym poznać powód dlaczego nie odbędzie się na rynku.
Czyżby ktoś się martwił frekwencją? Nie ma obaw jak będzie studnia piwna to i ludzie przyjdą.
_________________ Moja Czeladź - Moje miejsce. Gość, po co nam powiat będziński? Moja Czeladź NIEZALEŻNY portal o Czeladzi. Czeladzkie Stowarzyszenie "ROZWÓJ MIASTA" - Nam Zależy!
Pewnie w obawie o frekwencję. Na Auby nawet jażeli tylko ci którzy śmieci poszli wyrzucić na chwilę przystaną impreza sprzeda się. Gdyby tak jeszcze działały targ i biedronka, sukces imprezy murowany. Na rynku z frekwencją już tak kolorowo nie będzie.
_________________ Dlaczego Czeladź nie ma własnej oczyszczalni ścieków?
Pij mleko, będziesz wielki.
Znowu zablokują wyjazd z osiedla Jestem jak największym przeciwnikiem organizowania w tamtym miejscu imprez, zbiórek odpadów, dożynek (tak jakby w Czeladzi były wielkie zbiory z pól uprawnych) i innych wieców politycznych. Tak jak Robert wspomniał dlaczego nie robią imprezy na rynku, stadionie czy innym "placu" do tego przeznaczonym, a nie na skrzyżowaniu przy targowisku.
W końcu zawiśniemy na rynkowej gablocie, jako podżegacze i osobniki aspołeczne i kłótliwe.
_________________ Moja Czeladź - Moje miejsce. Gość, po co nam powiat będziński? Moja Czeladź NIEZALEŻNY portal o Czeladzi. Czeladzkie Stowarzyszenie "ROZWÓJ MIASTA" - Nam Zależy!
Jaka tam niepodległość? Przypomnę, że "nasz" prezydent niedawno zrzekł się niepodległości na rzecz Unii Europejskiej. Niedługo podda się jedyny rozsądny przywódca, Klaus. Nie wybieram się w związku z tym. Flagę wywieszam, ma się rozumieć, przepasaną czarnym kirem.
Jasne jest, że w tej sytuacji piknik niepodległości jawi się jak żart jakiś nieprzyzwoity, więc nawet lepiej ukryć go gdzieś między blokami.
_________________ I love Gość wywrotki, nie wywrotki...
No cóż ktoś musi zarobić, żeby pić mógł ktoś- współczuję jednak siedzieć, stać w listopadzie na dworze dłużej niż 30 minut, no ale co się nie zrobi by koło w Czeladzi się kręciło dalej w tą samą stronę.
_________________ "przemoc jest lepsza niż kult ciszy"
Jaka tam niepodległość? Przypomnę, że "nasz" prezydent niedawno zrzekł się niepodległości na rzecz Unii Europejskiej. Niedługo podda się jedyny rozsądny przywódca, Klaus.
Klaus to typ całkowicie antyeuropejski. Zawsze na NIE.
A nasz dobrze że podpisał. Już dawno powinien to zrobić.
Przyszłość Europy to integracja gospodarcza i polityczna.
Niepodległość Polski to wolność decydowania o sobie.
Gdyby tak wszyscy myśleli to nie byłoby Unii Europejskiej.
Przecież Bolesław Chrobry był prekursorem zjednoczenia Europy,
razem z Ottonem III pokojowo zjednoczyli wiele ziem.
Zresztą Mieszko I po części to też zapoczątkował jednocząc Polskę.
_________________ Gość, Ty też jesteś gumisiem.
Gumisie wszystkich krajów, łączcie się!
No sporo jest zjednoczonych krain i kraików. Nawet Polska powstała po zjednoczeniu kilku plemion. Zależy pod jakimi hasłami to wszystko się dzieje i dokąd zmierza. UE to twór socjalistyczny, żeby nie powiedzieć: faszystowski. Dlatego uważam, że porównanie do ZSRR jest uprawnione i dlatego mnie to nie pasuje. Gdyby sama idea jednoczenia była dobra, to po jaką cholerę oddzielano by na przykład takie Kosowo o Serbii? Po co wspierać Gruzję czy Czeczenię? Na pewno byłoby im lepiej w federacji - czy jednak nie?
Z resztą stany południowe w USA też nie chciały takiego zjednoczenia i zostały do niego zmuszone zbrojnie. Teksas po dziś dzień ma ciągoty rozłamowe.
Tak czy inaczej - dobrze to czy źle, zrzekamy się swojej niepodległości na rzecz większego tworu i to nie ulega wątpliwości. Jednocześnie przypominam, że Konstytucja nakazuje prezydentowi stać na straży tej niepodległości.
Jeszcze tylko zjednoczenie z marsjanami nie zostało przeanalizowane a póki co nawet do sąsiedującego przez miedzę związku metropolitalnego wstąpić nie potrafimy gdzie składka jest żadna a głos w planowaniu rozwoju regionu znaczący. Przecież zawsze można zostać ostatnim sprawiedliwym obrażając się na resztę świata. T
Myślę żę w ten sposób jedynie przydomek historycznych łajz zdobyć możemy. Już nas w regionie palcami wytykają, bo najpierw się działa potem trąbi zwycięstwo nie na odwrót.
Pozamiatane.
http://wiadomosci.gazeta...._1_grudnia.html
Może to dobrze, a może źle - niepodległość świętujemy po raz ostatni. Życzę wszystkim, żeby nam to wyszło na zdrowie.
O jednoczeniu i dzieleniu jak Wy piszę. Uważam że nie sztuka przykładów w historii, świecie i galaktyce szukać tylko za miedzę spojrzeć. Stąd wtrącenie o metropolii rozwinięte w sąsiednim wątku. Wszystko zawrze można w zwięzłe jakże niepolskiej sentencji. Mniej gadania więcej współdziałania. Tylko to chciałem powiedzieć
Pozamiatane.
http://wiadomosci.gazeta...._1_grudnia.html
Może to dobrze, a może źle - niepodległość świętujemy po raz ostatni. Życzę wszystkim, żeby nam to wyszło na zdrowie.
Myślę, że dobrze z całego ustroju Polski pozostawiłbym Orła, Flagę i Urzędy Gmin wybierane w wyborachwiększościowych
RESZTA do prac interwencyjnych, a jest co robić.
Więc będzie to świętowanie zdobytej w 1918 roku niepodległości utraconej po podpisaniu jakiegoś tam traktatu.
Więc będzie to świętowanie zdobytej w 1918 roku niepodległości utraconej po podpisaniu jakiegoś tam traktatu.
Nie przesadzajmy. Nie demonizuj dobrej nowiny.
To wspaniały dzień dla proeuopejskiej większości.
Cytat:
Traktat Lizboński umożliwi unowocześnienie instytucji europejskich i ich sposobu funkcjonowania. UE zacznie być rządzona wedle nowych zasad. Pojawi się urząd tzw. prezydenta UE , a zdecydowanie więcej decyzji niż dotychczas, będzie podejmowanych przez unijną Radę zwykłą większością głosów. Traktat zdecydowanie zwiększa pozycję Rady Europejskiej. Zwiększa też siłę Parlamentu Europejskiego.
Podsumowując: dzięki Traktatowi z Lizbony Europa stanie się bardziej demokratyczna i przejrzysta, Unia będzie działać skuteczniej, no i zwiększy się znaczenie Europy na arenie międzynarodowej. Tylko tyle i aż tyle.
_________________ Gość, Ty też jesteś gumisiem.
Gumisie wszystkich krajów, łączcie się!
Dajcie spokój, Traktat Lizboński doskonały nie jest, ale jakoś wiele już takich traktatów Europa podpisywała (Rzym, Nicea, Mastricht) i jakoś do dziś żadne z państw będących w UE swojej niepodległości nie straciły. Wszyscy ciągle mylą zacieśnianie więzów wspólnotowych od odrębności państwowości wszystkich członków Unii. Unia będzie teraz "silniejsza" ale nikt nie unieważnia instytucji państwa.
sztwiara napisał/a:
Gdyby sama idea jednoczenia była dobra, to po jaką cholerę oddzielano by na przykład takie Kosowo o Serbii? Po co wspierać Gruzję czy Czeczenię? Na pewno byłoby im lepiej w federacji - czy jednak nie?
Ciężko powiedzieć, ale osobiście jestem przeciwny usilnemu jednoczeniu lub usilnym rozłamom. Idąc tą drogą możnaby całe Bałkany równiedobrze scalić w jedno państwo lub podzielić na kolejnych 50 mniejszych. W naszej części Europy tego problemu nie ma i podziały już się utrwaliły i nikt ich nie neguje. A podpisany Traktat tu akurat nic nie zmieni, nadal np. będzie 19 (chyba) języków urzędowych a nie jakiś jeden "unijny".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum